Een voetbal opstelling maken

Een voetbal opstelling maken lijkt eenvoudig, maar kan er gecompliceerd zijn. Bij het maken van een voetbalopstelling dien je te kijken naar de voetbalselectie waarvoor je de opstelling maakt, maar er is veel meer. Wij geven een aantal tips over waar je onder andere naar moet kijken bij het maken van een opstelling.

Hoeveel voetbalspelers per linie en positie?

Logischerwijs kijk je eerst naar het aantal spelers dat je hebt per linie of positie. Het heeft geen zin om met 8 aanvallers en 4 middenvelders 4-4-2 te gaan spelen. Hou er wel rekening mee dat bepaalde voetbalspelers waarschijnlijk op meerdere posities goed kunnen spelen. Ook hierin moet je de beste balans weten te vinden en waarschijnlijk zal je daar een aantal oefenwedstrijden voor moeten spelen om erachter te komen wat het beste werkt.

voetbalopstelling spelers per linie

De voetbalkwaliteiten binnen het team

Vind de kwaliteiten en zwaktepunten binnen je team en zorg dat er een balans komt. Stem de rollen, instructies en posities goed af. Zorg dat de spelers die dicht bij elkaar spelen, maar ook de linies onderling, elkaar verstreken zodat er een sterk geheel kom dat goed georganiseerd voetbalt.

De tegenstander

Als je de opstelling hebt gemaakt, kan je overwegen om er een variant  voor te maken die is afgestemd op je tegenstander. Speel je bijvoorbeeld 4-3-3, maar is je volgende tegenstander een tandje beter? Speel dan met het middenveld met de punt naar achter, de centrale middenvelder (MC) wordt dan een verdedigende middenvelder (DMC). Is je tegenstander juist slechter? Dan kun je overwegen om de centrale middenvelder aanvallend te laten spelen op de aanvallender middenvelder (CAM) positie. Met de 4-4-2 en 4-5-1 opstellingen kun je nog rigoureuzer schakelen. Voor de 4-5-1 opstelling kun je bijvoorbeeld ook een 4-4-1-1 variant maken om in een  verdedigende opstelling te voetballen, of juist 4-2-3-1 om in een aanvallende opstelling te spelen. Ook de opstelling van de tegenstander is een variabele.

Spelerseigenschappen en teameigenschappen

Bij het selecteren van spelers op de posities kun je ook rekening houden met de eigenschappen van de voetballers van de tegenstander of het team in zijn geheel. Hoe vaak hebben we de Duitse Mannschaft van FC Bayern München de kleine spelers van FC Barcelona niet zien aftroeven bij corners, vrije trappen en andere dode spelmomenten? Of de ijzersterke en dichte verdediging van Chelsea en Atletico Madrid, die er met dodelijke en snelle counters uitkomen. Ken je tegenstander en zorg dat je team klaar is voor wat komen gaat. Zorg dat je de sterktepunten kan afzwakken.  Let op lengte en snelheid, maar ook techniek. Het heeft geen zin om een sterke, maar trage speler bij een behendige spits te zetten die hem telkens zoek speelt.

voetbal opstelling maken

Topspelers en andere belangrijke voetballers

Zet een verdedigende middenvelder of extra centrale verdediger bij hun topscorer of een snelle rechtsback bij hun snelle vleugelspeler. Zorg dat als je tegenstander een speler heeft die uitblinkt, of er duidelijk bovenuit steekt, je deze onschadelijk kunt maken, of in ieder geval kunt afzwakken. Daarentegen kun je ook het initiatief nemen door jouw sterspelers gebruik te laten maken van de zwaktepunten van de tegenstander.

Wat staat er op het spel?

Als er niets op het spel staat kun je reservespelers opstellen, andere tactieken en varianten van je opstellingen testen. Bij belangrijke voetbalwedstrijden zoals derby’s, bekerwedstrijden, finales, tegen directe concurrenten of voor degradatie, kun je beter vasthouden aan de opstelling waarmee je team het sterkst is. Uiteraard rekening houdend met de sterkte of opstelling van de tegenstander.

Top 3 beste voetbalopstellingen

Idealiter wijk je niet af van reeds succesvolle voetbalformaties. Ze hebben zich al tientallen, zo niet honderden jaren bewezen en werken over het algemeen bij elk voetbalelftal wel. Dit zijn de drie beste voetbalopstellingen;

  • 4-4-2 opstelling (balans)
  • 4-3-3 opstelling (aanvallend, vleugelspel)
  • 4-5-1 opstelling (verdedigend, counter)

Van elk hiervoor genoemde voetbalopstelling zijn weer meerdere varianten, maar de basis is hierop gebaseerd. Met de 4-4-2, 4-4-3 en 4-5-1 opstellingen heb je altijd een gebalanceerde voetbal opstelling. Kies de formatie die het beste bij de speelstijl van jouw voetbalteam past. Een opstelling maken vanuit deze basis is voor elke voetbalcoach goed te doen.

Hulpmiddelen opstelling maken

Natuurlijk sta je er niet alleen voor met een pen en kladblok. Er zijn diverse hulpmiddelen die jou ondersteunen bij het maken van een voetbalopstelling. Van digitale hulpmiddelen tot fysieke hulpmiddelen. Wij hebben een aantal veelgebruikte hulpmiddelen voor het maken van een voetbalopstelling voor je verzameld.

Websites en apps; Online opstelling maken en delen

Er zijn een aantal tools, sites en apps waarmee je online de opstelling kunt maken om deze vervolgens te delen met je teamspelers of voetbaltrainer. Een goede site waar je online voetbalopstellingen kunt maken en delen is Share My Tactics. Hier kun je naast de veldopstelling ook pijlen trekken om instructies te geven per positie. Liever een voetbal opstelling maken op een app? Dan kun je Lineup 11 gebruiken. Deze app is te downloaden op iOS (App Store) en Android (Google Play). Ook hier kun je je opstelling voor het voetbal invullen en delen.

Voetbal tactiekborden

Tactiekenborden voor het voetbal, ook wel voetbal coachborden genoemd, zijn borden waarmee je in de rust, of voor aanvang van de voetbalwedstrijd, snel en eenvoudig voetbal poppetjes of magneten kunt verplaatsen om beeld te geven bij de instructies. Tactiekborden worden vrijwel altijd goed ontvangen door voetbalspelers. Het geeft een duidelijk beeld waardoor de instructies beter overkomen. Daarnaast is het ook leuk en lokt het meer interactie uit. Hieronder een tactiekbord die erg populair is en daarnaast goed en vaak beoordeeld;

Voetbal coachmap / trainersmap met magneten

Wil je een tactiekbord, maar niet het bord elke keer mee hoeven nemen? Hiervoor is de zogenoemde trainersmap ontwikkeld. Compact en zo groot als een map die je eenvoudig bijdraagt. Voorzien van een voetbalveld en magneten. Je klapt hem open, laat je instructies zien en klapt hem weer dicht. Ook handig; je neemt hem gewoon mee naar de dug-out.

Test en train in Football Manager

Geloof het of niet, maar het spel Football Manager is zo realistisch dat professionele voetbalcoaches in Engeland gebruik maken van dit spel tijdens hun opleiding. Het spel Football Manager is een serieus onderdeel van de professionele voetbalcoach opleiding. Er is zelfs meerdere keren een baan aangeboden door voetbalclubs aan gamers die het erg goed deden met hun voetbalclub op Football Manager. Zo kreeg een jongen uit Oost-Europa, die met een 4e divisie team meerdere malen de Champions League wist te winnen, een baan aangeboden bij betreffende club. Daar kon hij natuurlijk geen nee zeggen.

Heb je tijd en is het coachen van een elftal je passie? Ga je graag de diepte in en wil je alles binnen een club in beheer hebben? Probeer dan eens Football Manager. Heb je een nieuw creatief idee? Test het concept in Football Manager.

Conclusie

Maak je opstelling op een tactische wijze, ken je tegenstander en denk de opstelling goed uit, het denkwerk zal beloond worden. Een echte kampioen wordt je door te winnen op gras, maar ook op papier. Doe je huiswerk en outperform je tegenstander op papier en je zult er snel profijt van hebben. Zeker in het amateurvoetbal. Wil je meer inspiratie opdoen? Lees ons artikel over opstellingen en bijbehorende speelstijlen.

 Algemeen