Kunstgras is van plastic en lijkt op natuurgras
Kunstgras is gemaakt van polyethyleen kunststofvezels die aan elkaar geweven zijn. Kunstgras is uitgevonden in de jaren ’50, toen een paar wetenschappers werkten aan manieren om synthetische vezels te maken die konden worden gebruikt om kleding, dekens en dat soort dingen te maken. Ze hadden geen geld meer en veranderden hun project in plaats daarvan in een zaalvoetbalveld. Het kunstgras dat ze creëerden zag er zo realistisch uit dat ze besloten het te verkopen als een nepgrasvervanger in plaats van het te gebruiken voor sport! De eerste synthetische grasmat werd in begin jaren ’60 gelegd.
Natuurlijk gras versus kunstgras
Kunstgras is veel duurzamer dan natuurgras. Omdat het synthetisch is, is het beter bestand tegen temperaturen en weersomstandigheden dan echt gras. Hoe hard het ook regent, op een goede kunstgras voetbalveld kan vrijwel altijd gevoetbald worden. Waar natuurlijk gras vol plassen en modder zal liggen. Kunstgras vereist niet veel onderhoud. En waarschijnlijk het beste van alles: niemand hoeft het gras te maaien.
Ondanks de productvoordelen staat kunstgras erom bekend minder goed te zijn voor de ontwikkeling van voetbalspelers. Op professioneel zie je kunstgras daarom in veel landen helemaal niet op het hoogste niveau. In Nederland verdwijnen de kunstgrasvelden op professioneel niveau langzaamaan weer uit beeld. Veel kleinere clubs hadden kunstgras om kosten te besparen.