Het 16 meter gebied is 16,5 bij 40,3 meter

Het 16 meter gebied bij voetbal is 16,5 meter van de doellijn richting de middencirkel en 40,3 meter in de breedte, van zijlijn naar zijlijn waar het doel uiteraard in het midden ligt. Het 16 meter gebied bevindt zich voor de doelen van beide partijen, ofwel aan beide kopse kanten van het voetbalveld. Deze afmetingen gelden voor een regulier voetbalveld dat aan de normen voor de afmetingen van een voetbalveld voldoet. Het 16 meter gebied wordt in het voetbal ook wel doelgebied, penaltygebied of strafschopgebied genoemd. Binnen dit 16 meter gebied bevinden zich nog een aantal andere gebieden zoals het keepersgebied, de penaltystip en de halve cirkel. Deze afmetingen van deze elementen en de functies leggen we ook uit in dit kennisartikel.

Keepersgebied / 5 meter gebied

Het keepersgebied in voetbal wordt ook wel het 5 meter gebied genoemd en is 5,5 meter van de doellijn richting de middencirkel. De breedte van het keepersgebied is 18,3 meter en bevindt zich voor het doel binnen het 16 meter gebied.

Afstand penaltystip

Afstand van de penaltystip in het voetbal bevindt zich op 11 meter van de doellijn af. Op deze afstand worden dus de penalty’s, ook wel strafschoppen, genomen. Bij een strafschop moet de keeper altijd in de goal op de doellijn staan en deze aanraken op het moment dat de penaltynemer de bal schiet.

16 meter gebied halve cirkel

De halve cirkel aan het 16 meter gebied geeft de afstand aan die spelers moeten houden tot de penaltynemer in het geval van een penalty. Dit om de penaltynemer de ruimte te bieden een aanloop te nemen en de penalty op normale wijze te kunnen nemen. Zou de halve cirkel er niet zijn, kan de penaltynemer worden beperkt in zijn aanloop en dus de kwaliteit van de genomen strafschop.

 Amateurvoetbal