Een voetbalveld is honderd meter lang en vijftig meter breed

Hoe groot een voetbalveld is hangt af van de voetbalbond. De afmeting van een voetbalveld verschilt namelijk per bond. Daarnaast zijn er twee vragen te stellen over de grootte van een voetbalveld, want zowel in de lengte van een voetbalveld, als de breedte van een voetbalveld zit verschil.

Hoe lang is een voetbalveld?

De lengte van een voetbalveld verschilt per bond, maar een speelveld is ongeveer 100 meter. De FIFA, die bijvoorbeeld gaat over internationale voetbalwedstrijden, heeft als regel 90 tot 120 meter lang. De UEFA, waaronder dus de Champions League en de Europa League, heeft als regel 105 meter lang. Onze Nederlandse voetbalbond de KNVB heeft als regel 100 tot 105 meter. Gemiddelde lengte voetbalveld is rond de 100 meter.

Hoe breed is een voetbalveld?

Ook de breedte van een voetbalveld verschilt per bond. De breedte van een voetbalveld bij de FIFA is 45 tot 90 meter, de UEFA 68 meter en de KNVB 64 tot 69 meter. Gemiddelde breedte voetbalveld is rond de 68 meter.

hoe groot is een voetbalveld

Hoe groot is een voetbalveld?

Hoe groot een voetbalveld is kunnen we het best omschrijven in de vorm van hoe groot de oppervlakte van een voetbalveld is. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen kunnen de grootte van de officiële voetbalvelden nogal verschillen. De gemiddelde grootte van een voetbalveld is, als we de gemiddelde lengte van 100 meter en de gemiddelde breedte van 68 meter nemen, zo’n 6800m2 ofwel een voetbalveld heeft gemiddeld een oppervlakte van 6800 vierkante meter.

Hoe groot is een half voetbalveld?

Het gemiddelde voetbalveld is gemiddeld 100 bij 68 meter wat neerkomt op 6800m2. Een half voetbalveld, waar vaak de jongere voetballers onder twaalf jaar op spelen, is dus gemiddeld 68 bij 50 meter. Dit komt neer op een oppervlakte van 3400m2.

Oppervlakte voetbalveld

De oppervlakte van een voetbalveld is, als je naar de voetbalveld afmetingen kijk, gemiddeld bijna 7000 vierkante meter. De oppervlakte van een voetbalveld bereken je door de lengte van het veld te meten. Je meet natuurlijk de witte lijnen en niet het grasveld. Vervolgens vermenigvuldig je de lengte van het voetbalveld met de breedte van het voetbalveld. Het getal dat hieruit komt is de vierkante meter, ofwel m2 en dus de oppervlakte van het voetbalveld.

Omtrek voetbalveld

Om de omtrek van een voetbalveld te berekenen heb je ook de lengte van het voetbalveld en de breedte van het voetbalveld nodig. Deze twee getallen meet je door over de witte lijnen de lengte en de breedte van het veld bij elkaar op te tellen. Vervolgens doe je dit vermenigvuldigen met twee. Een voetbalveld heeft immers twee lange zijdes en twee korte zijdes. De totale omtrek is dus twee keer de breedte en twee keer de lengte. Bij een gemiddeld voetbalveld is dit ongeveer 336 meter.

Hoeveel hectare is een voetbalveld?

De oppervlakte van een voetbalveld is gemiddeld dus 6800m2 (68×100 meter). Dit moeten we omrekenen naar hectaren en we moeten dus weten hoeveel m2 1 hectare is. Een aantal weetjes over hectare;

  • 1 hectare is 100 x 100 meter.
  • 1 hectare is dus 10.000m2 oppervlakte.
  • 100 hectare is 1km2 ofwel een vierkante kilometer.
  • De omtrek van een hectare is 400 meter.
  • De afkorting van hectare is ha.

Als we de omtrek van een voetbalveld omrekenen van meters naar hectaren, komen we dus op een gemiddelde oppervlakte van een voetbalveld van 0,68 hectare (6800m2) uit.

Afmetingen voetbalveld jeugd

De afmetingen van een voetbalveld voor de jeugd is kleiner dan voor de volwassenen. Afhankelijk van de leeftijdscategorie verschillen de afmetingen van het voetbalveld:

  • JO6 – 20 x 15 meter
  • JO7 – 30 x 20 meter
  • JO8 t/m JO10 – 42,5 x 30 meter
  • JO11 en JO12 – 64 x 42,5 meter

Het veld van de jeugdvoetballers is dus kleiner, maar ze zijn ook met minder (2 tegen 2 tot 8 tegen 8). Verder is het goed om te weten dat er minimale en maximale groottes zijn. De afmetingen van een voetbalveld kan dus wat afwijken met bovenstaande.

Afmetingen voetbalveld senioren

De afmetingen van een voetbalveld voor senioren (35+ en 45+) is 60 tot 70 meter lang en 42,5 tot 55 meter breed.

 Algemeen