De rust bij het voetbal duurt 15 minuten

Een kwartier is hoelang de rust duurt bij een voetbalwedstrijd. Tijdens de rust, die zich tussen de twee speelhelften bevindt, krijgen de spelers de kans om wat te drinken. De coaches grijpen dit moment aan om tactieken te bespreken, het moreel van de spelers te verbeteren en om spelers 1-op-1 wat instructies te geven.

Gezien de duur en intensiteit van een voetbalwedstrijd is het van belang dat spelers een moment krijgen om uit te rusten en te drinken tijdens de rust. Dit is goed om blessures te voorkomen, de vermoeidheid tegen te gaan en de coördinatie te behouden. Door het zweten wordt er veel vocht verloren tijdens een voetbalwedstrijd waardoor een vochttekort ontstaat. De rust geeft een moment om het vocht weer aan te vullen. Als laatst wordt de kans op blessures en krampen verkleind door de spieren rust te geven. Al met al worden de prestaties van het team op meerdere vlakken verbeterd dankzij de rust. De rust is een belangrijk element gezien de speeltijd van een voetbalwedstrijd.

Rust voetbalwedstrijd jeugd

De rust in het jeugdvoetbal verschilt net als de speeltijden ook van de volwassenen. De jongere voetballers hebben een kortere rust, omdat zij korter voetballen. Het verschil in rusttijden is echter niet zo groot als de speeltijden:

  • JO-19 (17/18 jaar) hebben 15 minuten rust..
  • JO-17/MO-17 (15/16 jaar) hebben ook een kwartier rust.
  • JO-15 (13/14 jaar) hebben ook een kwartier rust.
  • JO-13 (11/12 jaar) hebben ook een kwartier rust.
  • JO-11 (9/10 jaar) hebben 10 minuten rust.
  • JO-9 (7/8 jaar) hebben ook 10 minuten rust.
  • JO-7 en lager hebben geen rust tijdens de voetbalwedstrijd.

Overige rust, time-outs en drinkmomenten bij het voetbal

Naast de hiervoor genoemde rusttijden zijn er nog overige rustmomenten tijdens een voetbalmatch. Zo is er voor de JO8 tot en met JO12 een time-out mogelijk tijdens de speelhelft. Deze time-out duurt 2 minuten en is bedoeld om even snel wat te drinken. Dergelijke time-outs, ofwel drinkpauze, zie je ook vaak tijdens het volwassenvoetbal wanneer het erg warm is. De spelers krijgen dan even een moment om snel wat water te drinken uit een bidon. Als laatst wordt er ook vaak een rustmoment genomen tussen de speelhelften in de verlenging en voor het nemen van strafschoppen. Bij het laatstgenoemde heeft het team en de voetbalcoach de tijd om de bepalen wie de penalty’s gaat nemen etcetera.

 Arbitrage