Het aantal wissels bij het voetbal is vijf

Het aantal wissels bij het voetbal is vijf tijdens de voetbalwedstrijd van 90 minuten. Tijdens de corona pandemie die zich in 2020 over de wereld verspreidde, besloot de FIFA om vijf wisselspelers toe te staan. De vijf wisselspelers hadden wel drie wisselbeurten, dus de coaches hadden niet de mogelijkheid om vijf keer te wisselen. De reden van de vijf wisselspelers is om de spelers minder te belasten. Eerder, voor de coronapandemie, waren drie wissel toegestaan. Doordat seizoenen steeds voller worden en er door het coronavirus steeds meer onzekerheid ontstaat, is het aantal toegestane wissels in een voetbalwedstrijd verhoogd van drie naar vijf.

Wisselspelers verlenging

Wanneer een wedstrijd wordt verlengd mogen de teams nog een extra wisselspeler inbrengen, ook als het maximum van vijf spelers is bereikt. Het aantal wisselspelers van vijf geldt in principe voor alle voetbalcompetities en voetbaltoernooien zoals het WK. Wel zijn er uitzonderingen voor bijvoorbeeld jeugdteams of in uitzonderlijke situaties zoals de coronacrisis.

Drie wisselmomenten

De vijf wisselspelers tijdens de reguliere speeltijd mogen tijdens maximaal drie wisselmomenten worden gewisseld. Het is dus niet zo dat coaches vijf keer mogen wisselen.

 Arbitrage