Je krijgt een penalty wanneer de tegenstander een overtreding maakt in het strafschopgebied

Een penalty, ook wel strafschop genoemd, is een kritiek moment in elke voetbalwedstrijd dat de uitkomst van het spel dramatisch kan beïnvloeden. Het moment van een penalty kan een van de meest zinderende zijn in voetbal, vol spanning voor spelers en fans. Voor de nemer is het een kans om zijn of haar team op voorsprong te zetten, terwijl de doelverdediger een moment van heldendom kan beleven door de inzet te stoppen. Het is een uniek element van het spel dat een combinatie vereist van technische vaardigheid, koelbloedigheid en soms een beetje geluk.

Een strafschop wordt toegekend wanneer een speler een overtreding maakt die elders op het veld zou resulteren in een directe vrije trap, maar deze vindt plaats binnen zijn of haar eigen strafschopgebied. De regels omtrent wanneer een penalty wordt toegekend, zijn nauwkeurig vastgelegd in de “Spelregels van het Voetbal”, die worden onderhouden door de International Football Association Board (IFAB). De meest voorkomende overtredingen die leiden tot het toekennen van een penalty zijn handspel, het vasthouden van een tegenstander, duwen, onbesuisd tackelen, en het onderuit halen van een tegenstander terwijl die een doelkans heeft.

Indirecte vrije trap: niet alle overtredingen een penalty

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle overtredingen binnen het strafschopgebied resulteren in een penalty. Bijvoorbeeld, bij onopzettelijk handspel of overtredingen die worden beschouwd als minder ernstig, kan de scheidsrechter besluiten om een indirecte vrije trap toe te kennen. De interpretatie van de regels vereist vaak snel denken en beoordelingsvermogen van de scheidsrechter, die moet beslissen of de overtreding de tegenstander een duidelijke scoringskans heeft ontnomen. Naast de overtredingen kan een penalty ook worden toegekend als gevolg van bepaalde overtredingen van de doelverdediger, zoals het oppakken van de bal nadat deze opzettelijk met de voet naar hem of haar is gespeeld door een teamgenoot, of het vasthouden van de bal voor meer dan zes seconden.

Veranderingen regels toekennen penalties

In de loop der jaren is er veel discussie en soms controverse geweest over beslissingen om penalties toe te kennen, vooral met de introductie van technologieën zoals de Video Assistant Referee (VAR). Deze systemen zijn ontworpen om de nauwkeurigheid van dergelijke cruciale beslissingen te verbeteren, maar ze hebben ook nieuwe vragen en discussies over de spelregels geïntroduceerd.

 

 Arbitrage