Bij buitenspel krijgt de spits achter de verdedigers de bal

De buitenspelregel voorkomt dat spitsen gedurende het spel bij het doel van de tegenstander, of in het zestienmetergebied van de tegenstander, de bal gaan afwachten. Dit zou het hele voetbalspel en de tactiek die daarbij komt kijken verpesten. De buitenspelregel bestaat al sinds 1883 en werd destijds door de Engelse voetbalbond FA geïntroduceerd.

Hoe werkt buitenspel?

De buitenspel regel is één van de lastigste regels bij het voetbal. Wanneer is het buitenspel? Een korte buitenspel uitleg; als de spits van de aanvallende ploeg de bal krijgt wanneer hij achter de verdedigers van de tegenpartij staat, maar voor de keeper, staat hij buitenspel en wordt het spel stilgezet. De verdedigende partij mag op de plek waar de spits buitenspel stond een vrije trap nemen. Als de keeper uit is gekomen en er een verdediger bijvoorbeeld op de doellijn staat, vervangt deze de keeper. Stel dat de aanvaller de bal krijgt terwijl er één verdediger voor hem staat, en de keeper dus achter hem, staat hij ook buitenspel.

Waarom bestaat buitenspel?

Buitenspel voorkomt dat er bijvoorbeeld twee aanvallers voor de keeper van de tegenstander blijven wachten tot de eigen teamspelers de bal hebben veroverd. Je zou de situatie kunnen krijgen dat er in één keer naar voren wordt geschoten en vervolgens twee aanvallers de keeper aanvallen. Of bijvoorbeeld de situatie dat er heen en weer wordt geschoten en het hele voetbalspel wordt bederft. De buitenspelregel bestaat om de bal en dus ook de spelers spel simpel gezegd binnen het spel te houden. Buitenspel bestaat om het voetbal leuker en spannender te houden.

Wijzigingen aan de buitenspelregels

Bij de eerste vorm van buitenspel moest je minimaal drie spelers van de tegenstander voor je hebben. Al snel bleek dat dit het voetbal niet ten goede kwam. Sindsdien zijn de buitenspel regels een aantal keer gewijzigd om het voetbal aantrekkelijker te maken.

De buitenspelregel is een aantal keer gewijzigd sinds de introductie in 1883. Destijds werden de eerste regels voor het voetbal opgesteld zoals we de sport in zijn huidige vorm kennen. Voetbal stamde af van wat we vandaag kennen als Rugby. De buitenspelregel werd in de eerste set regels voor het voetbal opgenomen. Een speler was buitenspel als er minder dan drie tegenstanders voor hem stonden.

In 1925 werd de buitenspelregel aangepast en stond je pas buitenspel als er twee in plaats van drie spelers voor je stonden. Het aantal doelpunten steeg gelijk en het voetbal werd mooier. Het voetbal begon te lijken op het hedendaagse voetbal.

In 1990 werd de buitenspelregel weer aangepast en stond een speler pas buitenspel als hij geen speler meer voor zich had. Dit besluit werd genomen omdat het voetbal wederom aan beleving misste op het WK 1990 in Italië.

In 2005 werd de regel weer aangepast en stond een speler alleen buitenspel als hij de bal aanraakte, of in een positie stond waar hij contact kon maken met een tegenstander ofwel meedeed aan het spel. Dit veranderde ook de strategieën voor de buitenspelval, omdat degene die buitenspel wordt gezet de bal kon laten lopen voor zijn teamgenoot.

Sinds 2019 helpt de VAR, naast de scheidsrechter en grensrechter, mee bij besluiten omtrent buitenspel.

 

 Arbitrage