De golden goal, ook wel sudden death genoemd, was een regel in het voetbal waarbij een wedstrijd direct werd beslist wanneer een van de teams een doelpunt scoorde in de verlenging. Dit betekent dat de wedstrijd eindigt zodra er een doelpunt wordt gescoord, en het team dat scoort, wordt de winnaar van de wedstrijd.

De regel werd in 1993 geïntroduceerd door de FIFA en werd gebruikt in grote toernooien zoals het WK en de Europese Kampioenschappen. De regel was bedoeld om meer spanning en opwinding toe te voegen aan de wedstrijden en om te voorkomen dat teams zich zouden terugtrekken en te defensief zouden spelen om een ​​gelijkspel te behouden.

De golden goal-regel was echter omstreden en er was kritiek van voetbalfans, trainers en spelers. Critici stelden dat de regel teams aanspoorde om te verdedigen en te wachten op fouten van de tegenstander in plaats van te proberen zelf aan te vallen. Bovendien was er het risico dat teams te voorzichtig zouden zijn in de verlenging, uit angst om te verliezen, waardoor de wedstrijd minder spannend zou zijn.

In 2002 werd de regel afgeschaft door de FIFA en vervangen door de zogenaamde ‘silver goal’-regel. Dit betekende dat als een team in de eerste helft van de verlenging een doelpunt scoorde, de wedstrijd niet onmiddellijk zou eindigen, maar het andere team nog één kans kreeg om gelijk te maken in de tweede helft van de verlenging. Als dat niet lukte, werd de wedstrijd beëindigd en won het team dat als eerste scoorde in de verlenging.

Uiteindelijk werd ook de ‘silver goal’-regel afgeschaft en tegenwoordig wordt er in de meeste competities simpelweg doorgespeeld tot het einde van de verlenging, waarbij eventueel penalty’s genomen worden om de winnaar te bepalen als er nog steeds geen doelpunten zijn gescoord.

 Arbitrage