Er zijn meer dan honderd voetbalclubs in Londen

Met 17 professionele voetbalclubs in Londen, de hoofdstad van Engeland, kunnen we wel zeggen dan dit de hoofdstad van het voetbal is. Zeker als we ook naar het niveau van de voetbalclubs uit Londen kijken en het aantal voetbalstadions. In de Premier League, de hoogste voetbalcompetitie van Engeland en de competitie met het hoogste voetbalniveau van de wereld, spelen meestal tussen de vijf en tien clubs uit de stad Londen. Naast de professionele voetbalclubs zijn er zo’n 26 semiprof- en amateurclubs gevestigd in Londen. Je vraagt je vast af hoe het komt dat er zoveel voetbalclubs uit één stad komen, maar wist je dat Londen even groot is als de provincie Utrecht? En dat er in Londen 8,7 miljoen mensen wonen wat ongeveer half Nederland is? Dan is 17 clubs ineens niet meer zo gek…

Premier League clubs uit Londen

Op het moment van schrijven in 2022 spelen er zeven voetbalclubs uit Londen in de Engelse Premier league;

  • Arsenal FC
  • Brentford FC
  • Chelsea FC
  • Crystal Palace
  • Tottenham Hotspur FC
  • Watford FC
  • West Ham United FC

Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur zijn vaste namen in de Premier League of Football. Sterker nog, deze drie voetbalclubs vallen onder de topclubs van Engeland, Europe en de Wereld.

Londense voetbalclubs in de Football League Championship en lagere divisies.

Momenteel spelen er drie voetbalclubs in Londen in de Football League Championship. Dit zijn Fulham FC, Milwall FC en Queens Park Rangers. In de lagere divisies spelen in League One op het moment Charlton Atletic en AFC Wimbledon. Verder spelen er nog twee voetbalclubs in de League Two, namelijk zijn Leyton Orient en Sutton United. Als laatst spelen er vier clubs in de Conference International waarmee we op een totaal van zeventien professionele voetbalclubs uit Londen komen; Barnet FC, Bromley FC, Dagenham & Redbridge FC en Wealdstone.

Verder nog meer dan honderd semiprof- en amateurclubs

Naast de 17 hiervoor genoemde professionele voetbalclubs uit Londen zijn er nog zo’n 26 semiprof voetbalclubs en amateurclubs. Dit brengt het totaal op 40. Door slechte documentatie is het daadwerkelijke aantal niet volledig bekend en betrouwbaar. Het schijnt namelijk zo te zijn dat Londen tussen de alleen al meer dan 100 amateur voetbalclubs zou hebben.

 Engeland