De oudste voetbalclub van Nederland in het betaalde voetbal is Sparta Rotterdam

De oudste voetbalclub van Nederland in het betaald voetbal is Sparta Rotterdam. Sparta is op eerste paasdag, 1 april 1888, opgericht als Rotterdamsche Cricket & Football Club Sparta en is daarmee de oudste voetbalclub van Nederland in het betaalde voetbal. Opmerkelijk is dat de oprichters acht leerlingen waren tussen dertien en zestien jaar oud die aanvankelijk een cricketclub oprichtten. Drie maanden na de oprichting begonnen zij zich meer te richten op voetbal nadat ze een bal geschonken kregen. Voetbal was op dat moment erg populair in Engeland. In 1916 namen zij officieel plaats in de Rotterdamse wijk Spangen waarna zij tientallen jaren tot de topclubs van Nederland hoorden. Sparta Rotterdam is niet de oudste voetbalvereniging van Nederland, er zijn elf amateurverenigingen die eerder zijn opgericht. Andere oude voetbalclubs uit de Eredivisie die voor 1900 zijn opgericht, maar na Sparta Rotterdam, zijn Vitesse en Willem II.

De oudste voetbalclub van Nederland is Koninklijke UD

De oudste voetbalclub van Nederland, alle voetbalclubs en verenigingen meegeteld, is de Koninklijke UD uit Deventer. Deze sportvereniging is op 13 oktober 1875 opgericht en heette officieel Koninklijke Deventer Cricket en Football Club Utile Dulci. Aanvankelijk werd er Cricket gespeeld in de uiterwaarden van de IJssel en de kleedkamer stond op palen. In 1894 fuseerde de sportvereniging met voetbalclub Excelsior, waarna voetbal de belangrijkste sport werd van de vereniging. In 1995 verhuisden zij naar sportpark “De Achterhoek” waar ze sindsdien spelen op hun huidige accommodatie genaamd “Het Schootsveld”. De Koninklijke UD ging in 1894 pas echt over op het voetbal en is daarmee de onbetwiste, oudste voetbalclub van Nederland. Echter, toen de Koninklijke UD nog een sportvereniging was, was er een andere voetbalvereniging. Ofwel, er lijkt nog een oudere, voetbalclub te zijn.

De echte oudste voetbalclub van Nederland is HFC (Haarlemsche Football Club)

In 1879 keerde Pim Mulier terug van zijn reis naar Engeland met een ovale bal in zijn bagage. Dit historische moment markeerde het begin van het voetbal in Nederland, want kort daarna stichtte hij de allereerste voetbalclub in Haarlem, die de naam HFC droeg. Al zijn er wat twijfels over deze oprichtingsdatum door wat onjuiste feiten die de ronde doen. Vooralsnog lijkt HFC de oudste voetbalclub te zijn van Nederland, als we kijken naar het beoefenen van de voetbalsport. Vlak na de oprichting van HFC kwamen de steden ook met een eigen voetbalclub. HVV uit Den Haag werd de eerste officiële kampioen van Nederland in het seizoen 1890/1891.

 Algemeen