De Klassieker is de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord

De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax wordt “De Klassieker” genoemd en is een van de oudste en meest beladen voetbalwedstrijd in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De klassieker werd voor het eerst gevoetbald op 9 oktober 1921 in Stadion Kromme Zandweg in Rotterdam.  In deze eerste klassieker ooit werd het 2-2.  Ajax en Feyenoord hebben vele keren tegen elkaar gespeeld in vele belangrijke wedstrijden voor onder andere het kampioenschap, maar ook bekerfinales. Ajax wist uiteindelijk het vaakst aan het rechte eind te trekken en heeft vaker de klassieker gewonnen dan Feyenoord. De klassieker is de wedstrijd van Nederland. Ook voor de neutrale voetballiefhebbers zijn de wedstrijddagen waarop Ajax en Feyenoord tegen elkaar voetballen, net als de Spaanse El Classico tussen FC Barcelona en Real Madrid, een ware genot om naar te kijken.

Amsterdam en Rotterdam

Beide clubs zijn gevestigd in de twee grootste steden van Nederland: Rotterdam en Amsterdam. Dit speelt ook de rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam in de hand en zo ook tussen Amsterdammers en Rotterdammers. Want wie is nou de stad van Nederland? Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en wordt vaak gezien als het culturele en economische centrum van het land, terwijl Rotterdam wordt beschouwd als de ‘poort naar de wereld’ vanwege zijn haven. Waar Amsterdam historische bouw heeft, werd Rotterdam in de tweede wereldoorlog grotendeels platgebombardeerd en hierna heropgebouwd wat in het centrum voor veel moderne architectuur heeft gezorgd. Rotterdam is groter qua oppervlakte, maar Amsterdam heeft meer inwoners. De Rotterdamse haven is belangrijk voor onze economie, maar Amsterdam heeft ook een aardige haven en natuurlijk Schiphol.

De eindeloze discussie zal weliswaar nooit een winnaar kennen en natuurlijk gebeuren er ook veel mooie dingen tussen de steden, maar bij het voetbal geeft de rivaliteit een mooie intense spanning aan de klassieker. Veel supporters spreken de naam van de stad van de tegenstander niet uit, maar noemen deze bij het netnummer. Zo wordt Rotterdam ook wel 010 genoemd door de Amsterdammers en Amsterdam 020 door de Rotterdammers.

Hoogspanning onder de supporters

De twee clubs hebben een grote, wereldwijde fanbase. De haat tussen supporters van de twee clubs hebben verschillende oorzaken, waaronder natuurlijk het feit dat dit historisch gezien op meerdere vlakken de twee beste en grootste clubs van Nederland zijn in de twee grootste steden van Nederland. Ook de algemene karakteristieken tussen de supporters verschillen. Waar de Rotterdammers erom bekend staan stugge havenarbeiders te zijn, staan Amsterdammer meer bekend om zijn zijn bluffende eigenschappen. De clubliederen met “Geen woorden maar daden” en “Wij zijn Ajax wij zijn de beste” passen wat dat betreft bij beide supportersschare.  Ook op het gebied van Hooliganisme hadden beide clubs actieve harde kernen die ook buiten de landsgrenzen naam maakten. In de jaren ’90, toen hooliganisme in Nederland piekte, kwam er bij een treffen tussen de gevreesde en actieve harde kernen S.C.F. van Feyenoord en de F-Side Ajax in de weilanden van Beverwijk zelfs een supporter om het leven. Het was een dieptepunt en de rivaliteit gaat zoals je wel merkt verder dan alleen het voetbal.

 

 

 Eredivisie