Voetbalstadions zijn niet alleen de thuisbasis van voetbalclubs, maar ook indrukwekkende bouwwerken die fans van over de hele wereld aantrekken. In dit artikel ontdek je de top 10 grootste voetbalstadions ter wereld en hun capaciteit, met onder andere het iconische Camp Nou in Barcelona en Wembley Stadion in Londen. De stadions in deze top 10 grootste voetbalstadions zijn niet alleen enorm in omvang, maar hebben ook een rijke geschiedenis en spelen een belangrijke rol in de voetbalcultuur.

10. Het Bukit Jalil National Stadium in Maleisië

Het Bukit Jalil National Stadium is gelegen in de stad Kuala Lumpur in Maleisië. Het stadion heeft een capaciteit van 87.411 zitplaatsen en beslaat een oppervlakte van 140.000 vierkante meter. Het stadion werd gebouwd voor de Gemenebest Spelen van 1998 en heeft sindsdien meerdere grote evenementen georganiseerd, waaronder de Aziatische Spelen en de ASEAN Para Games. Naast voetbal wordt het stadion ook gebruikt voor andere sporten en evenementen, zoals concerten en religieuze bijeenkomsten. Het Bukit Jalil National Stadium is een van de grootste stadions in Zuidoost-Azië en is een belangrijke locatie voor sport en entertainment in Maleisië.

9. Gelora Bung Karno Stadium in Indonesië

Het Gelora Bung Karno Stadium, ook wel bekend als het GBK Stadium, is gelegen in de stad Jakarta in Indonesië. Het stadion heeft een capaciteit van 77.193 zitplaatsen en beslaat een oppervlakte van 120.000 vierkante meter. Het stadion werd oorspronkelijk gebouwd in 1962 voor de Aziatische Spelen en is sindsdien meerdere keren gerenoveerd en uitgebreid. Het is de thuisbasis van het Indonesisch nationaal voetbalteam en wordt ook gebruikt voor grote evenementen zoals concerten en religieuze vieringen. Het GBK Stadium is een iconisch symbool van de Indonesische sport en cultuur en wordt beschouwd als een van de grootste en belangrijkste stadions in Zuidoost-Azië.

8. Lusail Iconic Stadium in Qatar

Het Lusail Iconic Stadium is een voetbalstadion gelegen in de stad Lusail in Qatar. Het stadion heeft een capaciteit van 80.000 zitplaatsen en is gebouwd op een oppervlakte van 450.000 vierkante meter. Het stadion is ontworpen door de Britse architect Sir Norman Foster en zal worden gebruikt tijdens het WK voetbal in 2022 in Qatar. Het stadion wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde stadions ter wereld, met innovatieve technologieën zoals een uitschuifbaar dak en airconditioning om de spelers en toeschouwers koel te houden in het warme klimaat van Qatar. Het Lusail Iconic Stadium is een indrukwekkend staaltje van moderne architectuur en technologie.

7. Wembley Stadium in Engeland

Wembley Stadium is een voetbalstadion in de stad Londen, Engeland. Het heeft een capaciteit van 90.000 zitplaatsen en beslaat een oppervlakte van 105.000 vierkante meter. Het stadion werd oorspronkelijk gebouwd in 1923, maar onderging een uitgebreide renovatie in 2003 en werd in 2007 heropend. Wembley is de thuisbasis van het Engels voetbalelftal en organiseert grote evenementen zoals de finale van de FA Cup en het UEFA Champions League-finale. Het staat bekend om zijn iconische boog en prachtige architectuur, en is een populaire toeristische attractie in Londen. Het Wembley Stadium is een van de meest bekende en historische voetbalstadions ter wereld.

6. Rose Bowl Stadium in de Verenigde Staten

Het Rose Bowl Stadium is een voetbalstadion gelegen in Pasadena, Californië, Verenigde Staten. Het heeft een capaciteit van 90.888 zitplaatsen en een oppervlakte van ongeveer 36.000 vierkante meter. Het stadion werd oorspronkelijk gebouwd in 1922 en is sindsdien gerenoveerd en uitgebreid voor verschillende evenementen, waaronder de Super Bowl, de FIFA Wereldbeker, en de Olympische Spelen. Het Rose Bowl Stadium is ook de thuisbasis van de Rose Bowl Game, een jaarlijks college football kampioenschap dat traditioneel op nieuwjaarsdag wordt gehouden. Het stadion staat bekend om zijn prachtige architectuur en landschap, en trekt jaarlijks vele toeristen en sportliefhebbers.

5. FNB Stadion in Zuid-Afrika

FNB Stadium, ook bekend als Soccer City, is een voetbalstadion in Johannesburg, Zuid-Afrika. Het stadion heeft een capaciteit van 94.736 zitplaatsen en een oppervlakte van ongeveer 87.000 vierkante meter. Het stadion werd oorspronkelijk gebouwd in 1987, maar onderging een uitgebreide renovatie voor het WK voetbal in 2010, waar het de locatie was van de openings- en slotceremonies en ook van de finale. FNB Stadium is ook de thuisbasis van het nationale voetbalteam van Zuid-Afrika en wordt regelmatig gebruikt voor grote evenementen zoals concerten. Het is een belangrijk symbool van de Zuid-Afrikaanse sportcultuur en een populaire toeristische attractie.

4. Camp Nou van FC Barcelona

Camp Nou is een voetbalstadion gelegen in de prachtige stad Barcelona, ​​Spanje. Het is de thuisbasis van de populaire voetbalclub FC Barcelona en biedt plaats aan 99.354 toeschouwers, waarmee het het op één na grootste voetbalstadion ter wereld is. Het stadion beslaat een oppervlakte van ongeveer 55.000 vierkante meter en werd gebouwd in 1957. Het is sindsdien uitgebreid en gerenoveerd om aan de groeiende behoeften van de club te voldoen. Het is ook bekend om zijn museum, dat een rijke geschiedenis en trofeeën van de club tentoonstelt. Camp Nou is een must-see voor voetbalfans en een belangrijke toeristische attractie in Barcelona.

Het een twee grootste voetbalstadion ter wereld is het Aztekenstadion in Mexico

Het Aztekenstadion is een iconisch stadion gelegen in de stad Mexico-Stad, Mexico. Het is de thuisbasis van Club America en het nationale voetbalteam van Mexico. Met een capaciteit van 105.000 plaatsen is het Aztekenstadion een van de grootste stadions ter wereld. Het beslaat een oppervlakte van ongeveer 50.000 vierkante meter en werd gebouwd in 1966. Het stadion heeft al vele belangrijke voetbalwedstrijden gehost, waaronder de Wereldbekerfinale van 1970 en 1986. Het Aztekenstadion heeft een legendarische status in de voetbalwereld en is een belangrijke attractie voor voetbalfans van over de hele wereld.

Als derde komt het Bukit Jalil National Stadium in Maleisië waar 102.000 voetbalsupporters in kunnen.

Het op een na grootste voetbalstadion ter wereld is Salt Lake Stadium in India

Het op een na grootste voetbalstadion ter wereld is Salt Lake Stadium in Kolkata, India. Met een capaciteit van 120.000 supporters is het stadion de thuisbasis van twee voetbalclubs, East Bengal en Mohun Bagan. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 76.000 vierkante meter en werd in gebruik genomen in 1984. Ondanks dat het een relatief nieuw stadion is, heeft het al vele belangrijke voetbalwedstrijden en andere evenementen georganiseerd. Salt Lake Stadium is een belangrijk kenmerk van Kolkata en een must-visit bestemming voor voetbalfans van over de hele wereld.

Rungrado May Day Stadium in Noord-Korea, het grootste stadion ter wereld

Het allergrootste stadion staat in Noord-Korea. Het Rungrado May Day Stadium heeft plek voor maarliefst 150.000 toeschouwers en het bevindt zich in de stad Pyongyang. Dit gigantische stadion beslaat een totaaloppervlakte van ongeveer 207.000 vierkante meter, wat het ongelooflijk groot maakt. Het stadion werd gebouwd in 1989 en heeft sindsdien vele evenementen gehost, waaronder grote sportwedstrijden en massale bijeenkomsten van de overheid.

 Stadions