Celtic Park is het stadion van Celtic FC in Glasgow

Het stadion van Celtic FC, bekend als Celtic Park, heeft als bijnaam “Paradise” en “Parkhead”. Dit iconische stadion is gelegen in de stad Glasgow, Schotland, in de wijk Parkhead. Celtic Park werd oorspronkelijk gebouwd in 1892 en opende zijn deuren voor het eerst op 20 augustus van datzelfde jaar. Het stadion heeft in de loop der jaren enkele renovaties ondergaan, met belangrijke datums zoals 1995 en 1998 waarin de modernisering van de hoofdtribune en de uitbreiding van de North Stand plaatsvonden.

Verhuisd door huurverhoging

Celtic FC oprichter Brother Walfrid bracht Ierse vrijwilligers bij elkaar om een stadion, of beter gezegd tribune, te bouwen met een capaciteit van 1000 voetbalsupporters. Hier begon Celtic FC en ook dit voetbalpark heette Celtic Park. Toen de grondeigenaar de huur van 50 pond per jaar naar 450 pond per jaar verhoogde in 1892, besloot Celtic FC Celtic Park, waar ze nog nooit hadden verloren, naar het terrein een klein eindje verderop te verhuizen. Dit nieuwe terrein werd eveneens omgedoopt tot Celtic Park en is nog steeds de locatie waar Celtic FC gevestigd is.

Tribunes en stadioncapaciteit Celtic Park

Celtic Park bestaat uit twee hoofdringen: de North Stand en de South Stand, en vier tribunes in totaal, waaronder de Lisbon Lions Stand en de Jock Stein Stand. Celtic Park heeft sinds de laatste verbouwing in de jaren 90 een indrukwekkende capaciteit voor maar liefst 60.857 supporters. Al was het hoogste bezoekersaantal 92.000 in het jaar 1938. Met de regels van nu gaat dat niet meer passen in Celtic Park.

Eerste voetbalwedstrijd Celtic Park

De allereerste voetbalwedstrijd van Celtic FC die hier plaatsvond was op 28 mei 1988  tegen Rangers. Celtic FC won met 5-2. Ondanks dat het stadion voor Celtic FC is gebouwd, was het niet Celtic FC die de eerste voetbalwedstrijd op Celtic Park speelde. Dit was namelijk de wedstrijd tussen Hibernian en Glasgow Club Cowlairs op 8 mei 1888, 20 dagen voor Celtic FC de eerste voetbalwedstrijd in zijn nieuwe thuishaven ging spelen. De eerste internationale voetbalwedstrijd op Celtic Park was tussen Schotland en Ierland in 1891.

 

 Schotland