De UEFA Nations League is een Europese internationale voetbalcompetitie tussen landenteams

De UEFA Nations League is een competitie tussen de landenteams in Europa. Deze nieuwe competitie wordt vanaf 2018 om de twee jaar gespeeld en dient ter vervanging van de oefeninterlands, die door velen als oninteressant worden ervaren. Naast dat een competitie een stuk spannender is dan losse voetbaloefenwedstrijden, is het ook financieel aantrekkelijker doordat er dankzij de Nations League meer wedstrijden worden gespeeld. Hierdoor biedt de UEFA Nations League landen en spelers betere mogelijkheden om de kwaliteiten en strategieën tegen elkaar te testen, omdat er simpelweg meer voetbalwedstrijden worden gespeeld. Als laatst en misschien wel het belangrijkst, zijn er via de UEFA Nations League ticket te winnen voor de eindtoernooien van het Europees Kampioenschap (EK) en sinds de nieuwe editie vanaf 2020 ook voor het Wereldkampioenschap (WK).

Hoe werkt de Nations League EK kwalificatie?

De UEFA Nations League heeft vier leagues (competities) genaamd; League A, League B, League C en League D. Elke league heeft vier groepen en in elke groep zijn drie of vier landen ingedeeld. De landen zullen het tegen elkaar opnemen waarna er één groepswinnaar per groep, dus totaal vier per league, overblijft. De groepswinnaars kwalificeren zich voor de Nations League play-offs. Zie hieronder de Nations League poules van de eerste Nations League editie die in 2018 van start ging. Nederland zat hier in de groepsfase bij Duitsland en Frankrijk in de poule.

uefa nations league groepen

Hoe werkt de Nations League play-offs?

De vier groepswinnaars van elke league gaan naar de play-offs en komen met elkaar in een nieuwe groep. Hierin zitten dus weer vier landen die het elk tegen elkaar op moeten nemen. De winnaars van deze vier play-off groepen, waar dus de vier groepswinnaars van de league zitten, krijgen een EK-ticket wanneer zij niet via de reguliere EK kwalificatie zijn gekwalificeerd. De reguliere EK kwalificatie wordt dus eerst gespeeld alvorens de play-offs van de Nations League worden gespeeld. Via de reguliere EK kwalificatie kwalificeerden bij het EK 2020 totaal twintig landen. Zie de afbeelding hieronder voor een visuele weergave van hoe dit bij het EK 2020 in zijn werking ging.

nations league kwalificatie

Je ziet dat de EK kwalificatie in 2019 werden gespeeld waarna de Nations League play-offs in begin 2020 werden gespeeld. Twintig landen konden zich rechtstreeks plaatsen voor het Europees Kampioenschap 2020, de overige vier plekken konden worden verkregen via de Nations League play-offs. Hiermee komt het totaal deelnemers aan het EK 2020 op 24 landen te staan.

Land in de Nations League play-off al geplaatst voor EK of WK?

Stel dat Nederland in de Nations League play-offs van League A zit, maar al bij de twintig landen hoort die zich via de reguliere EQ Qualifiers is geplaatst, wordt Nederland vervangen door het beste team uit League A op basis van punten, doelsaldo etc. Hierbij wordt dus niet naar de groep gekeken, enkel de League.

De Nations League WK 2022 kwalificatie

De kwalificatie via de Nations League voor het WK 2022 Qatar was weer middel play-offs mogelijk. Alleen waren er dit keer twee plaatsen voor de WK play-offs te behalen en dus geen tickets voor rechtstreekse deelname aan het eindtoernooi. Er zijn tien Europese landen via de reguliere WK Kwalificatie geplaatst voor de WK 2022 play-offs. Acht van deze tien Europese landen werden tweede in hun groep tijdens de WK kwalificatie. Overige twee landen, Oostenrijk en Tsjechië, waren de beste derden. Samen met de twee Nations League komt dit op een totaal van twaalf deelnemers aan de WK 2022 kwalificatie play-offs.

wk 2022 qatar play offs

Deze twaalf deelnemers worden onderverdeeld in drie “paden” of ook wel route genoemd die kunnen worden gezien als een halve finale en finale. Het zijn enkele wedstrijden, dus er wordt geen heen- en terugwedstrijd gespeeld. De drie winnaars plaatsen zich uiteindelijk voor het WK 2022 in Qatar.

 UEFA Nations League