De laatste twee clubs degraderen rechtstreeks uit de Eredivisie

Tot en met het seizoen 2018 – 2019 degradeerde alleen de laatste club uit de Eredivisie naar de Eerste divisie, de nummer 18. Vanaf het seizoen 2019 – 2020 is de promotieregeling en degradatieregeling aangepast en degraderen de laatste twee clubs rechtstreeks uit de Eredivisie. Dit zijn dus de nummer 17 en 18. Verder is het mogelijk dat de nummer 16, de twee-na-laatste op de Eredivisie ranglijst, via de play-offs degradeert. Kortom; hoeveel degraderen er in de Eredivisie? Twee clubs en, afhankelijk van de play-offs, mogelijk drie clubs.

Play-offs voor een plek in de Eredivisie

Degradatie uit de Eredivisie dreigt ook voor de nummer 16 van de Eredivisie. Zij spelen in de play-offs mee voor behoud van de positie in de Eredivisie samen met zes clubs uit de Eerste Divisie. Onder deze zes clubs vallen de vier periodekampioenen en de twee clubs die, op de vier periodekampioenen van de eerste divisie na, het hoogst zijn geëindigd. De kampioen en de runner-up, de tweede van de Eerste Divisie, promoveren beiden direct naar de Eredivisie en hoeven dus geen play-offs te spelen. Wanneer de kampioen of runner-up periodekampioen is geweest, verschuift hun plekje voor de play-offs simpelweg naar degene die het hoogst is geëindigd en nog niet deelneemt aan de play-offs.

Uitzonderingen bij het verval van de licentie

Er is een uitzondering op de degradatieregels. Wanneer een licentie van één van de Eredivisie om wat voor rede dan ook niet meer geldig is, zal deze uit de Eredivisie worden genomen en mag de nummer 17 meedoen met de play-offs om degradatie te voorkomen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de club waarvan de licentie wordt ingehouden, niet als 17e of 18e is geëindigd.

 Algemeen